BekkenbodemDAG

Informatie- en contactdag voor patiënten en professionals

Het verlies van Viviane

Een theaterstuk over urineverlies. Kan dat wel? Op de BekkenbodemDAG op 24 januari in Nunspeet kunt u het meemaken. En na de voorstelling in gesprek gaan met de actrice en de andere mensen in de zaal.

Viviane is achter in de veertig en is incontinent. Maar ze heeft een hekel aan dat woord en daarom zegt ze gewoon wat het is: ‘In je broek piesen’. En dan beginnen mensen wel eens te blozen. Want het klinkt hard. Maar wel eerlijk. Om zich heen ziet zij nog steeds veel vrouwen die, net als zij vroeger, in de ontkenningsfase zitten en er maar liever niet over praten. En daarom heeft zij er nu voor gekozen haar verhaal te vertellen op het toneel.

“Ik ben Viviane. Er is niets aan mij te zien. Toch heb ik een aandoening waaraan 1 op de 4 vrouwen lijdt. Ik heb namelijk last van incontinentie. Ik pies in mijn broek. En net als duizenden andere vrouwen durfde ik daar in het begin niet over te praten. Ik schaamde me daarvoor. Maar daar ben ik nu overheen. Ik voel me bevrijd. Bevrijd uit mijn isolement waar ik door mijn incontinentie in terecht was gekomen. Ik wil vrouwen met hetzelfde probleem graag helpen. En daarom is er nu een toneelstuk Het verlies van Viviane en een website podiumt.nu.”